Πώς να αντιμετωπίσετε μια φουσκάλα στο δέρμα

Οι φουσκάλες προκύπτουν συνήθως από την τριβή στα χέρια ή τα πέλματα και μπορεί να είναι επώδυνες, αλλά επουλώνονται εύκολα μόλις απομακρυνθεί η αιτία. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα θεραπείας, τα οποία βασίζονται στις συστάσεις του NHS:

Γραφική αναπαράσταση του πλυσίματος των χεριών ως βήμα φροντίδας των τραυμάτων στο σύμβουλο φροντίδας τραύματος των Leukoplast.

1. Πλύνετε τα χέρια σας:

«Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε μια φουσκάλα που έχει σκάσει». 1
Γραφική αναπαράσταση μεγεθυντικού φακού με θαυμαστικό ως σύμβολο για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια της θεραπείας τραυμάτων.

2. Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής:

Μη διανοίξετε μόνοι σας τη φουσκάλα. Είναι πιθανό να επιμολύνετε το τραύμα. Εάν έχει ήδη σκάσει, «αφήστε το έκκριμα να στραγγίξει πριν το καλύψετε με επίθεμα ή επίδεσμο». 1

Γραφική αναπαράσταση ενός χεριού που εφαρμόζει ένα επίθεμα τραύματος σε έναν άλλο καρπό για να συμβολίσει την κάλυψη του τραύματος ως βήμα θεραπείας.

3. Καλύψτε το τραύμα:

«Για να προστατέψετε τη φουσκάλα σας από το να μολυνθεί, ο φαρμακοποιός μπορεί να σας συστήσει ένα επίθεμα ή έναν επίδεσμο για να την καλύψει όσο επουλώνεται.
Ένας υδροκολλοειδής επίδεσμος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και να επιταχύνει την επούλωση». 1

Γραφική αναπαράσταση παγοκύστης για την απεικόνιση της ψύξης του τραύματος για τη διαχείριση του πόνου στο σύμβουλο φροντίδας τραυμάτων των Leukoplast.

4. Διαχειριστείτε τον πόνο:

Χρησιμοποιήστε μια παγοκύστη τυλιγμένη σε μια πετσέτα για έως και 30 λεπτά για να κρυώσετε το τραύμα.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή

Μια κοινή φουσκάλα στο χέρι ή το πόδι σας μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Ωστόσο, μια επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, εάν οι φουσκάλες

  • εμφανίζονται χωρίς προφανείς λόγους.
  • εμφανίζονται σε ασυνήθιστα σημεία, π.χ. στα βλέφαρα, στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα.
  • προκλήθηκαν από έγκαυμα, κάψιμο (π.χ. από υδρατμούς) ή αλλεργική αντίδραση.
  • έχουν επιμολυνθεί.

Πώς να αναγνωρίσετε μια μολυσμένη φουσκάλα

Εάν μια φουσκάλα μολυνθεί, οι αντιδράσεις του οργανισμού στα εισερχόμενα παθογόνα μπορούν να αποτελέσουν προειδοποιητικό σήμα. Προσέξτε αν το τραύμα:

  • γίνει πιο επώδυνο
  • είναι ζεστό κατά την αφή,
  • φαίνεται κόκκινο ή πρησμένο,
  • εκκρίνει πύον, αίμα ή υγρό που μοιάζει με αίμα,
  • έχει δυσάρεστη οσμή

Εάν παρατηρήσετε αυξημένη θερμοκρασία σώματος (πάνω από 37,5 °C) ή δείτε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας! 2

Όταν έχετε αμφιβολίες, να απευθύνεστε σε κάποιον επαγγελματία ιατρό

Πολλά κοινά τραύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Αλλά πότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε ιατρό; Δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες!

Εικονόγραμμα που δείχνει έναν επαγγελματία ιατρό.

Προλαμβάνοντας μια λοίμωξη

Οι ανοιχτές φουσκάλες αποτελούν κενά στον δερματικό φραγμό. Διαβάστε περισσότερα για το πώς να προλαμβάνετε τις λοιμώξεις! >>

Τρισδιάστατη απεικόνιση βακτηρίων.